logo2022 black

vlad tepes

La 8 februarie 1431, un grup de nobili venind din Tara Romaneasca si purtand cu ei un sceptru princiar i-au facut pe multi locuitori din Nürnberg, pe atunci orasul dietelor imperiale, sa sfideze frigul si sa ia parte la un eveniment istoric important: imparatul Sigismund de Luxemburg acorda domnia Tarii Romanesti lui Vlad, cel care traise la curtea sa vreme de 8 ani. Chiar in acea zi, imparatul Sigismund daruia alesului sau un colier si un medalion de aur avand gravat un dragon, insemnul Cavalerilor Ordinului purtand numele misticului animal.

In asteptarea incoronarii, Vlad si familia sa pleaca la Sighisoara, in Transilvania, unde intemeiaza o monetarie. Pentru primele doua monede batute, Vlad va folosi insemnul pecetii sale: dragonul. Acest lucru explica faptul ca romanii, al caror fond de cuvinte este in majoritate latin, l-au poreclit Dracula (din latinescul Draco-Onis). In limba romana drac inseamna diavol.

Pentru urmasi porecla s-a transformat in nume, Vlad, cel de-al doilea fiu al sau, fiind cunoscut astfel. Vlad Dracula si-a petrecut copilaria la Sighisoara, a fost luat ostatic de turci, s-a refugiat apoi la unchiul sau, Iancu de Hunedoara, un nobil roman (cu a carui fiica Vlad Dracula se va casatori), si a devenit domnitor al Tarii Romanesti la 22 august 1456.

Odata devenit domnitor, Vlad Dracula, unul dintre cei mai temuti dusmani ai turcilor, a trecut la organizarea statului, a oastei si a legilor, condamnandu-i la moarte, prin tragere in teapa, pe toti cei pe care-i considera dusmani: talhari la drumul mare, hoti, cersetori, preoti hrapareti, nobili tradatori, saxoni uzurpatori, ce incercau sa-l detroneze pentru a-l pune in loc fie pe varul sau Dan cel Tanar, fie pe fratele sau natural, Vlad Calugarul.


Impale large

Istoricii turci i-au dat numele de Vlad Tepes, si asa este cunoscut si de catre istoriografia romneasca. El obisnuia insa sa semneze cu numele tatalui sau, Dracula. Acest lucru este dovedit de o prima insemnare documentara de la Bucuresti, datata 20 septembrie 1459, si de portretul datorat lui Odhsenbach Stambuch, de la Stuttgart. Urmare unei tradari marsave, Matei Corvin, viitorul sau cumnat, ordona arestarea sa. Vlad Dracula va sta inchis mai bine de zece ani in inchisoarea de la Visegrad, in apropiere de Buda. Revenit pe tron in anul 1476, cu sprijinul domnitorului Stefan cel Mare, domn al Moldovei, cu cel al dogilor Serenissimei si cu sprijinul Papei Sixt al IV-lea, Vlad reia lupta impotriva turcilor. Catre sfarsitul aceluiasi an, 1476, el este ucis la Snagov de Laiota Basarab, care-i succede la tronul Tarii Romanesti.

 

Sponsor

rc3002

Vremea in Tg. Mures

Cookie-urile facilitează furnizarea serviciilor noastre. Prin utilizarea serviciilor noastre sunteți de acord că folosim cookie-uri.